Založiť novú webovú stránku alebo e-shopChcem nový web

Galéria 2017/2018

Országos döntő Érsekújváron

Idén ismét az érsekújvári Építészeti Szakközépiskola adott otthont a „Poznaj slovenskú reč“ (Ismerd a szlovák nyelvet) verseny országos döntőjének 2018. június 6-8. között, amely  immár 38. alkalommal került megrendezésre. Iskolánkat az országos fordulón Nagy Noémi, III.D osztályos diákunk képviselte. A III. kategóriában Noémi ezüstsávos helyezést ért el. Gratulálunk a sikeres szerepléshez.

 


Sikeres kerületi forduló

2018. április 9-én került megrendezésre Losoncon, a „Poznaj slovenskú reč” kerületi fordulója. Iskolánkat a harmadik kategóriában Nagy Noémi és Szalai Viktor képviselte a III. D osztályból. Noémi a kerületi versenyen a 3. helyen végzett, így június közepén Érsekújváron, az országos döntőn is részt vehet. Gratulálunk! 


BODY kiállítás Budapest

BODY, a világhírű kiállítás, melyet mindenkinek látnia kell! A tárlat a lenyűgöző emberi testet mutatja be különböző életszakaszokban és lehetővé teszi, hogy tetőtől talpig betekintést nyerjünk bőrünk alá.  

Nekünk, 2018. április 17-én jött el az a nap, amikor ellátogattunk a jelenleg Budapesten megtekinthető BODY kiállításra. Egy kis Deák téri séta és óriáskerekezés után, 12- kor már izgatottan várakoztunk a kiállítás előcsarnokában. Nemsokára eljött a várva várt pillanat. Fokozatosan haladtunk a kiállítótermekben és megtekinthettük a kiállított testeket, minden szervrendszerről pontos tájékoztatást kaptunk, ismeretet szereztünk az emberi test összes szervéről. A kontinensen még soha, egyetlen városba sem látogatott el a tárlat ilyen gazdag kiállítási anyaggal. Igazán leírhatatlan élmény volt számunkra látni a testünket „testközelből”. Utunkat hazafelé dalolással rövidítettük, igy közösen átismételtük a zeneórák tananyagát is. Élményekkel teli, csodás napot tudhatunk magunk mögött. 

 

                                                                                               (Molnár Krisztina, Kósa Nikoletta, Tóth Tünde, III.D


Iskolai megemlékezés 1848. március 15-ről

Március 15-én zenés-történelmi-irodalmi összeállítással emlékeztünk meg az 1848/49-es forradalom és szabadságharc kitöréséről, amely Magyarország történelmének egyik meghatározó eseménye. Chovan t.ú. a forradalom történelmi hátterének érdekességeiről mesélt, Balog t.n. és Cikó t.n. pedig a műsor zenés összeállítását vezették. Az ünnepi hangulatot Mihályi Miriam, Kovács Bettina és Nagy Nikoletta versei, idézetei tették még szebbé.

                                                                                                                                                                            (Pt)

      

      

                                                                Toborzás – Eszterházy Károly Egyetem Eger

Végzős diákjaink pályaválasztás előtt állnak. Hogyan, merre tovább? Milyen főiskola, egyetem lenne számomra a megfelelő? Ezekkel és hasonló kérdésekkel foglalkoznak az utóbbi hónapokban negyedikeseink. Bódi t.n. pályaválasztási tanácsadónknak és a füleki származású dr. Mizser Attilának – a Kommunikáció - és Médiatudományi Tanszék vezetőjének - köszönhetően iskolánkra ellátogatott Sütő Gergely, aki bemutatta az egri Eszterházy Károly Egyetem tanszékeit (Agrártudományi és Vidékfejlesztési kar, Bölcsészettudományi Kar, Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar, Természettudományi Kar, Pedagógiai Kar). Prezentáció segítségével beszámolt a tanulmányi lehetőségekről, érdekes eseményekről, az egyetemi diákéletről, valamint meghívta végzőseinket a nyílt napokra is, amely 2018. január 23-án volt. Diákjaink nagy érdeklődéssel fogadták és sokuknak el is nyerte a tetszését ez az egyetem, főleg a Pedagógiai Kar által nyújtott szakok.

                                                                                                                                                (Bódi t.n., Pataky t.n.)

 


Ismerd meg a szlovák nyelvet

2018. február 8-án iskolánkon megrendezésre került hagyományos versenyünk, az „Ismerd meg a szlovák nyelvet” (Poznaj slovenskú reč) iskolai fordulója. Az idei forduló azonban nagy örömünkre, más volt, mint a többi. A versenyen 12 bátor diákunk mérte össze tudását szlovák nyelven történő kommunikációból, mely során megküzdöttek a nehéz szövegfelmondással és a történetalkotással is. Nagyon kiegyensúlyozott volt a verseny, a zsűrinek volt mit csinálnia, míg végül sikerült eredményt hirdetnie. Az első helyen Nagy Noémi (III.D) végzett, a második helyen azonos pontszámmal Mihályi Miriam (II.D) és Szalay Viktor (III.D) végzett, a bronzérmes pedig Holko Teréz lett az I.D osztályból. A nyerteseknek és a résztvevőknek egyaránt gratulálunk, mert nagyon színvonalas teljesítményt nyújtottak.    

                                                                   (Pt)

 


Nonstop - party 2018 január 31. – február 1.

 

Az idei Nonstop - party nagyon izgalmas volt és sok lehetőséget kínált. A különféle programok közül nehéz volt választani, mind nagyon izgalmas volt. Kedves vendégeket köszönthettünk a Ringató foglalkozáson, melyet volt diákjaink, Farkas Gabika és Botos Timi mutattak be nekünk. Sokat tanulhattunk a gyerekekről és a gyermekdalok előadásának módjáról. Idén is sikerült hozzánk elcsalogatni Haris Sándor szociálpedagógust, aki tanulságos történeteket mesélt nekünk, és csapatépítő játékait is nagyon élveztük. Végül a Zumba volt a legmozgalmasabb foglalkozás, melyet tornaljai vendégünk mutatott be, és szinte pár perc alatt profi Zumba táncosokká változtatott minket. Örülünk, hogy részesei lehettünk ennek az eseménynek.

                                                                     (II.D)

A Nonstop - party programja nagyon színes volt, részt vehettünk vetélkedőn, kincskeresésen, Helen – Doron angol órán, Ringatón, tornázhattunk a Kangoo Jump tréningen és a zumbán, végül pedig Haris Sándor stresszoldó játékai tetőzték az esténk hangulatát. Vidáman, stresszmentesen és energiával feltöltve vágtunk neki a IV.D által szervezett „magyar bulinak”, melyen megmutatkozott a magyar diákok összetartozása. Az este vége felé nagy meglepetést okozott nekünk a magyar tagozatos tanáraink titokzatos jutalompálcikáinak beváltása, amely során számunkra igazán értékes díjak közül válogathattunk. Az estét végigtáncoltuk, bár kicsit álmosan, de annál nagyobb örömmel vehettük át a féléves bizonyítványainkat. Mindenki jól érezte magát.   

                                                                                                                                                                                   (IV.D)

 


Az 1. D nagy napja – Az avatás

2017. november 20-án „hivatalosan“ is az iskola diákjaivá váltunk. Reggel már nyugtalanul vártuk a „keresztszüleink“ érkezését, hogy végre megkezdjék az avatásunk előkészületeit. Nemsokára meg is érkeztek az osztályunkba, egyik kezükben a sminkkel, a másikban pedig a nekünk szánt cumival toppantak be. Alkalomhoz illően kicsinosítottak minket, szépítkezés után pedig aláírtuk a nekünk szánt fogadalmat. Ezt követték a játékok, melyeken az osztályfőnökünk is részt vett. Izgalmas és egyben szórakoztató feladatokat találtak ki nekünk a harmadikosak, és mi sikeresen teljesítettük is őket. Számunkra a legérdekesebb a tejszínhabkvíz volt, nagyon sokat nevettünk rajta. Köszönjük a 3. D osztálynak a kellemes és szórakoztató pillanatokat és a felejthetetlen fogadtatást.

                                                                                                                                                             (I.D osztály)

 


Magyarországi látogatók

Október 20-án szép napos péntek reggelre ébredtünk. A harmadik tanítási óra után a magyar osztályok tanulói pedagógusaival együtt készülődtek a Putnoki Serényi Béla Mezőgazdasági Szakgimnázium és Szakközépiskola tanárainak és tanulóinak a fogadására. A IV.D osztály adott helyet a vendégdiákok műsorának a bemutatására, amelyet az 1956-os október 23-ai forradalom évfordulója alkalmából készítettek. Nagyon szép, színvonalas előadás volt.

Az előadás után érdekes prezentáció keretén belül a diákok bemutatták az iskolájukat, az ott működő szakokat, majd Bódi tanárnő röviden bemutatta a mi iskolánkat is a putnokiaknak.

Ezután körbevezettük a vendégeket az iskolában, majd egy rövid városnézés következett.

Örülünk, hogy új barátokat szerezhettünk, és hogy ilyen kellemes két órát tölthettünk együtt.  

                                                                                                    Mede Alexandra, Lőrincz Éva és Bódi tanárnő IV.D


Testek, hattyúk és pégések Pozsonyban

Október 3-án ellátogattunk Pozsonyba, ahol megtekinthettük a világ legsikeresebb anatómiai kiállítását a The Human Body-t (Az Emberi Test-et). Ez a kiállítás életre szóló élményt jelentett számunkra, hiszen megfigyelhettük az emberi test felépítését, működését, csontokat, izmokat, idegeket, véredényeket és minden emberi szervet – valósághű állapotban. Orvostanhallgatók vezettek körbe a tárlaton, és sok érdekes információval gazdagították tudásunkat az emberi szervrendszerekről. Mindent láthattunk, amiről a biológia órákon tanultunk. Egy kis szusszanás után, kirándulásunk második felében a Szlovák Nemzeti Színház erkélyének székeit foglalhattuk el, és onnan csodálhattuk Piotr Iľjič Čajkovskij Hattyúk tava című balettelőadást. Rengeteg élménnyel gazdagodtunk, örültünk, hogy részt vehettünk ezen a tanulmányi kiránduláson.       

                                                                                                                                            (Évi, Alexandra M. IV.D)

 

             

             

             


Az aradi vértanúk emlékére

Október 5- én, csütörtökön, a IV.D osztályban, iskolánk magyar ajkú diákjai megemlékezést tartottak, az aradi vértanúk kivégzésének 168. évfordulója alkalmából. Az aradi vértanúk emlékére, még magyar szív dobog, bárhol, ne feledje őket, gyújtson egy gyertyát az emlékükre és a harangok, ma értük szóljanak!

 

 

Gyulai Pál: A hősök sírja 

Egy sírban, az erdő-szélen,
Háromszáz hős alszik mélyen,
Mély sebekkel eltemetve,
Emlék nélkül, elfeledve.
De lehajlik a zöld erdő,
Rájok élő koszorút sző,
És mint álmaik haragja,
Harsog, zúg a bérc patakja,
Éjfél tájban, sírjok ormán,
Felgyúl néha egy-egy villám,
És felindul a természet,
A menny mintegy leborúl,
S mintha volna végitélet,
Mindent egy hang kiált túl.
Mintha trombiták harsognák
Nem veszett el a szabadság,
Az igazság ünnepel!
Lelkünk szélyeljár a légben,
Örök bíró él az égben,
Nem estünk hiába el!

  

      


Élet- és egészségvédelmi nap - OŽAZ  :o)

 

Pár nappal a 2017/2018 - as iskolaév ünnepélyes megnyitója után, újdonsült elsőseink a másodikos diákjaink kíséretében vettek rész iskolánk Élet - és egészségvédelmi napján. A nap során megismerkedhettek az elsősegélynyújtás alapjaival és a katasztrófahelyzetekben való helytállás fontosságával és annak pontos lépéseivel. Hogy a kellemeset összekössük a hasznossal, játékokkal és versenyekkel is tarkítottuk ezt a különleges napot.

                                                                                                                                            Mgr. Veronika Patakyová

  

  

  

  

TOPlist