Események

                                                                                                     

Gólyáink avatása

2018. november 19-én az I.D 29 diáklánya „hivatalosan” is a losonci Pedagógiai Szakközépiskola diákjává vált. A harmadik évfolyam „keresztanyucijai” különféle feladatok megoldásával „avatták  fel” őket és vezették be a középiskolai életbe. A feladatok vidámak, humorosak és izgalmasak voltak, a diákok nyelvérzékét a „lentilky - kereső“,  reflexeiket és tudásukat a „liszt-kvíz“, illetve a szudokus feladatok mérték fel, az ízlelőbimbókat pedig az „ízfelismerő” és a „madzagról csipegetem a kenyeret“ című feladatok tették próbára. Mivel a lányok sikeren „túlélték“ a próbatételt, fokozatosan kedves kis foltos cicákká változtak (szó szerint) a harmadikos lányok ügyesen sminkelő kezei alatt. A 2 órás avatás után következett a „gólya-eskü” közös letétele, ezt követően egy közös dal zárta a délelőttöt, melyet újdonsült elsőseink együtt énekeltek a keresztszüleikkel. Köszönet a szép napért a kreatív szervezőknek és a lelkesen együttműködő elsős tanulóknak is. Ezek után iskolánk összes diákja az Apolló moziban gyülekezett és együtt megnézhette A Tenger dala (Song of the Sea) című animációs filmet. A film mondanivalója sokunkat gondolkodóba ejtett az emberek közti kapcsolatokról és elmorzsoltatott velünk egy-két könnycseppet is!            

                                                                                                                                                                      (Pt)  


                                                                                         Budapest, Budapest

Budapest, Budapest...de csodás! A diákok, a fiatalok imádják – nincs ez másképp Losoncon sem. Egy tanulmányi kirándulás ötlete mindig lázba hozza az ifjúságot, különösen két napra...és különösen Budapestre. A Főváros zajos, lüktető – minden adott azok számára, akik látni és érezni szeretnék egy világváros ritmusát. Október 24-én 43 magyar ajkú diák és kísérő pedagógusaik elindultak Losoncról, hogy érezzék, hogy részesei lehessenek ennek a lüktetésnek. Köszönettel tartozunk a  Rákóczi Szövetségnek, hogy lehetővé tette ezt az utazást. Köszönettel tartozunk a budapesti Szlovák Tanítási Nyelvű ÓvodaÁltalános IskolaGimnázium és Kollégium vezetőségének és diákjainak,akik szivélyesen fogadtak, reméljük ez a kapcsolat tovább mélyül az elkövetkező években. A két iskola diákjai közös ünnepi műsorral emlékeztek meg 1956 hőseiről. Utunk azonban még nem ért véget – a történelem és képzőművészet nyomába eredtünk. Az időjárás is kegyes volt hozzánk, így az esős délelőttöt napsütés váltotta fel – bearanyozva a Budai Várat, a Szentháromság teret, a Mátyás-templomot, a Halászbástyát. Volt, aki először látta a budai oldalt testközelből, volt aki régi ismerősként tért ide vissza. Búcsúzó negyedikeseink kissé érzelgősen köszöntek el a Rakparttól....hiszen valószínűleg utoljára látták losonci pégésként. Ehhez a szomorkás hangulathoz illeszkedett kirándulásunk következő állomása is. A Terror Háza. Neve magáért beszél. Bár diákjaink túl fiatalok, történelem tanáruk közelebb hozta számukra azokat az időket, amelynek a múzeum emléket állít. Az Andrássy utat végigjárva jutottunk el kedvenc terünkre. A Hősök Terén természetesen nem maradhatott el a közös fotózkodás – amely már szinte hagyománnyá vált iskolánkon. Ceglédről, a szállásunkról másnap a Millenáris Parkba indultunk, megtekinteni a Láthatatlan Kiállítást. Sokatmondó neve felkeltette érdeklődésünket. És  nem csalódtunk. A kiscsoportos vezetés mindenki számára lehetővé tette, hogy megismerkedjen és aktívan részt vegyen egy ismeretlen világ bemutatásán. Hogy részesei legyünk, ha rövid időre is, a vakok és gyengénlátók varázslatos világának.

A sok átélt élmény még feldolgozásra vár...de bízom benne, hogy a nehéz pillanatokban majd lesz miből erőt meríteni, újraélve a 2 nap rejtelmes pillanatait. Október 24-én és 25-én jó volt pedagógusnak, diáknak lenni... felvidéki magyarnak lenni! Köszönjük....                                                                                                                                                                                                                                                                                Eva Pauková

 

 


                          Biológiai hulladékfeldolgozó telep

A természet az emberi élet alapja, az “Óvd a Földet” szlogen már mindennapjaink része. Mégis sokszor háttérbe szorul, hogy miért is kell szelektíven gyűjteni a szemetet, mi az az óriási cél, amelyért környezetvédelem címen közösen teszünk. Diákjaink környezettudatos magatartásának kialakulása érdekében 2018. november 14-én elsőseink ellátogattak a Losonc melletti (Dolná Slatinka) komposztáló telepre.  A komposztálás a szerves-anyag tartalmú hulladék ártalmatlanításának régóta ismert és alkalmazott módszere. Éves szinten rengeteg tonna vegyes összetételű növényi hulladék (falevél, gally, nyesedék) halmozódik a zöldterületeken. Környezetvédelmi okokból a keletkező zöldhulladékot komposztáló üzemben, illetve komposztáló telepeken dolgozzák fel.

Diákjainknak Peter Sulík, a telep vezetője, mutatta be a zöldhulladék szakszerű komposztálását, a folyamathoz szükséges gépeket, technikai berendezéseket, valamint az eljárás végtermékét a komposztot. Az előállított komposzt felhasználható a zöldterületek tápanyagban való visszapótlására és a talaj termőképességének növelésére. A tanulságos magyarázatnak köszönhetően ismét egy picivel több ismeretet szereztünk a környezetünkről, és már tudjuk azt is, hogy mi a sorsa a hulladéktárolók mellé kidobott karácsonyfáknak...  

                                                                                                                                                                        (I.D)

 


                                                                              Pavol Dobšinský legszebb meséi

Olvasói maratonnal emlékeztünk Pavol Dobšinský, evangélikus lelkész, szlovák író, műfordító és néprajzkutató, születésének 190. évfordulójára. Népmese feldolgozásai (pl. Mint emberek a sót…, A hollóvá változott fiúk, Hogy ment a tojás vándorútra, Okos Maťko és a bolondok, Aranyhaj, Popolvár a legnagyobb a világon), hozzájárultak a szlovák irodalmi nyelv megszilárdításához, a szlovák folklorisztika kincsei lettek és a mai napig fontos forrásként szolgálnak a szlovák nép életének és kultúrájának megismeréséhez.

Iskolánk diákjai a héten több népmesét is elolvastak Dobšinský népmese gyűjteményeiből, azt követően pedig verseket alkottak, amelyekben összefoglalták a mesék tartalmát.        

....kattintson a linkre....itt

                       


                         Önkéntes munkák hete iskolánkon

Szeptember 10–13. között iskolánk elsős és harmadikos diákjai az idén is részt vettek az iskolakert szépítésében. E négy nap alatt becsületesen dolgoztak, égett a kezük alatt a munka, és ennek a hét végére meg is lett a gyümölcse. A gereblyézés, ásás, metszés és gyomlálás után az iskolakert fokozatosan visszanyerte igazi sportpálya alakját, melyet a nyári szünidő alatt elveszített. Ez a pár nap jó alkalom volt az ismerkedésre is. Félénk elsőseinknek a „nagy” harmadikosok ismerkedésre szolgáló feladatokat találtak ki, így nem csak a gereblyézési és gyomlálási technikájukat mutatták be, hanem egy picit közelebbről is megismerhettük őket.

                                                                                                                                                                         (Pt)

 

TOPlist